Nieuwsoverzicht

Nationaal

Van 59 naar 12 … de Landelijke Ruiters stomen zich klaar voor het EK te Tongeren

06 juli 2017

Op 27 april 2016 werd het startsein gegeven. Het startsein van een traject, waar niet minder dan 59 combinaties op intekenden met slechts één doel voor ogen : een selectie voor het Europees Kampioenschap van de Landelijke Ruiters te Tongeren.
 
Na een evaluatie met de begeleiding en de ruiters van het voorgaande Europees Kampioenschap te Helvoirt in 2015, werd het begeleidingsteam uitgebreid tot vijf personen, opdat de combinaties zoveel mogelijk wedstrijden opgevolgd werden. Ook het
voortraject werd geïntensifieerd en Nick Van Laer alsook Raf Kooremans werden ingeschakeld voor hun expertise in de disciplines individuele dressuur en jumping, waar zij de nadruk hebben gelegd op het rijtechnisch verbeteren van combinaties.
 
Tijd en inspanningen werd gevraagd aan de ruiters. Een leerzaam proces waar iedereen duidelijk door is geëvolueerd. Doorheen het proces dienden we spijtig genoeg afscheid te nemen van een aantal combinaties door natuurlijke selectie. Desalniettemin kwamen er op het
Nationaal Kampioenschap niet minder dan 37 combinaties aan de start van een selectieve wedstrijd in de klasse Zwaar te Minderhout. Meteen ook het moment om een eerste schifting te maken naar 18 combinaties.
  
 Afbeelding1

Ieder land mag zes combinaties en twee individuele reserveruiters afvaardigen. Als organiserend land, krijgt België echter de mogelijkheid om niet twee maar zes individuele reserveruiters af te vaardigen. LRV besloot dan ook om hier maximaal op in te zetten. Op dinsdagavond 4 juli kwam het begeleidingsteam samen om alle combinaties individueel te bespreken en deze 18 combinaties te reduceren naar 12. Alle regionale, nationale en internationale wedstrijdresultaten werden in acht genomen, alsook de feedback van de teamdierenarts en de beide lesgevers. Een allesbehalve makkelijke opdracht, maar het moet gezegd dat het begeleidingsteam op dezelfde golflengte zit en de selectie dus ook in unanimiteit is gemaakt. Op woensdagavond 5 juli heeft de Raad van Bestuur deze selectie formeel bevestigd en werden alle combinaties op de hoogte gebracht door chef d’equipe Herman Arnauts.
 
Wij hopen alvast dat wij ook de niet-geselecteerde ruiters aan het werk mogen zien te Tongeren, in de CIC1* of de CIC2**, waar wij uiteraard even hard voor hen zullen supporteren als voor alle Belgen en waarvoor wij hen
heel veel succes toewensen.
 

Voor het
zestal werd gekozen voor het onderstaande team :

 • Wouter De Cleene (LRV Minderhout) - Alaric De Lauzelle
 • Sven Grouwels (LRV Langdorp) - Fenner
 • Bart Hermans (LRV Kasterlee) – Gorki Van De Pertjeshoeve
 • Lore Poelmans (LRV ) - Camelot van het Strateneinde
 • Raf Steegmans (LRV Genk) – Vencor van de Kiezelhoeve
 • Peter Sterkens (LRV Hechtel) – Enzo G 

Daarnaast werden eveneens de onderstaande zes individuele reserveruiters geselecteerd :

 • Michiel Arnauts (LRV Lummen) – Idalco
 • Wouter De Cleene (LRV Minderhout) – Boy
 • Dirk Smeets (LRV Riksingen) – Icarus de Casmir
 • Thomas Smeyers (LRV Grobbendonk) – Indezz
 • Kevin Swaans (LRV Oud-Turnhout) - Ferrum van de Nachtegaele
 • Philippe Van Asselberghs (LRV Assent) - Esprit 

Een eerste teamplaats in 1987 te Oud-Heverlee met een 1ste, 2de en 3de individuele plaats voor Paul Hermans, Bert Willems en Juul Mertens. Een eerste teamplaats in 2003 te Minderhout met een 2de en 3de individuele plaats voor Nick Van Laer en Siegrid Aernouts … Meer dan uitmuntende resultaten ! Zal de toekomst zich herhalen te Tongeren ?

De ons omringende landen zullen alvast ook competitief van de partij zijn en ondertussen zijn er niet minder dan acht bevestigingen binnengekomen van niemand minder dan België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Zwitserland.
 
Nu de selectie bekend is, is het traject echter niet stopgezet. Wel integendeel de ruiters zullen de komende weken extra getraind worden, niet alleen individueel maar ook zeker voor het zestal opdat we allen
zo goed mogelijk aan de start mogen staan te Tongeren, als één enkel team!
 
Mogen we u dus ook verwelkomen te Tongeren van 27 tot 30 juli om er de Galgenberg zo rood mogelijk te kleuren ?!
Alvast meer dan van harte welkom …
 

Meer info vindt u op http://ek-eventing-2017.be

Deel dit bericht: