Nieuwsoverzicht

Nationaal

Nog 17 combinaties in de running voor selectie EK voor Landelijke Ruiters

17 mei 2017

ek-tongerenDinsdag 9 mei 2017 kwam het selectiecomité samen om de lijst met 47 (!) kandidaat-combinaties tot een shortlist met nog 17 in te korten.  Van 27 juli t.e.m. 30 juli 2017 vindt het EK voor Landelijke Ruiters plaats op en rond de Galgenberg te Tongeren. Ondertussen heeft Chef d’equipe Herman Arnauts alle kandidaten gesproken en uitleg gegeven bij de al dan niet opname op de short-list en kan de short-list met combinaties gecommuniceerd worden.

LRV-Directeur Inge Vandael: "Deze lijst van 17 combinaties zal uiteindelijk nog ingekort worden tot minimum 8 en maximum 12 combinaties. Afhankelijk van de prestaties/gezond- en fitheid in de voorbereiding op het EK. Als organiserend land mag België immers meer combinaties (12) aan de start brengen, maar dat zal alleen gebeuren als het selectiecomité er van overtuigd is dat er voldoende sterke combinaties zijn die een rol van betekenis kunnen spelen op het Europees Kampioenschap voor Landelijke Ruiters dat op 2*-niveau wordt verreden."

In alfabetische volgorde:

 • De Bolle Julie – LRV Affligem - Calipso van het Vitseroel
 • De Cleene Wouter – LRV Minderhout – Boy / Alaric de Lauzelle
 • Everaert Rob – LRV Mol Achterbos - Etamoro van de Zelm
 • Hermans Bart – LRV Kasterlee - Gorki van de Perdjeshoeve
 • Poelmans  Lore – LRV Vorselaar - Camelot van het Strateneinde / Hermes van het Strateneinde
 • Revyn Nele – LRV Minderhout – Caesar van Desta
 • Smeets Dirk – LRV Riksingen - Icarus de Casmir
 • Smet Ronny – LRV Kieldrecht-Vrasene - Gina van 't Plutoniahof
 • Smeyers Thomas – LRV Grobbendonk - Indezz
 • Steegmans Raf – LRV Genk - Vencor
 • Sterkens Peter – Hechtel - Enzo G
 • Swaans Kevin – LRV Oud-Turnhout - Ferrum van de Nachtegaele
 • Vandenzavel Sarah – LRV Riksingen - Ito v/h Panishof
 • Van Asselberghs Philippe – LRV Assent - Esprit
 • Verwimp Jarno – LRV Gavere - DV8
 
Chef d’equipe Herman Arnauts geeft uitleg bij de totstandkoming van de shortlist:

“Na de Nationale LRV-Kampioenschappen te Minderhout zijn we samengekomen met het selectiecomité om tot een ingekorte lijst met kandidaat-combinaties te komen. We hebben bij de evaluatie van de combinaties uiteraard alle wedstrijden van het afgelopen LRV-eventingseizoen in rekening genomen. Zo werden bijvoorbeeld van elke combinatie, de gemiddelde dressuurscores bijgehouden. Op alle voorjaarswedstrijden werd de EK-dressuurproef verreden en werden de proeven geëvalueerd door twee mensen van het selectiecomité, die de ruiters en amazones voorzagen van feedback. Bovendien werden de proeven steeds gejureerd door een nationaal ZZ-jurylid. Het Nationaal kampioenschap te Minderhout was daarbij een piekmoment en een moment waarop we o.a. hebben kunnen zien hoe de kandidaat-ruiters/amazones met de druk van een kampioenschap omgaan.  De combinaties hebben een lang en veeleisend traject achter de rug dat ongeveer anderhalf jaar geleden gestart is. We hebben daarbij veel inspanningen gevraagd van de ruiters en hun omgeving. We hebben regelmatig lessen van Nick Van Laer (dressuur) en Raf Kooremans (springen) ingelast. We vragen deelnames aan internationale 1* en 2*-wedstrijden en we hebben de kandidaten gevraagd om zichzelf ook individueel bij te scholen. Dat zijn financieel en qua tijdsbesteding serieuze inspanningen voor al deze niet-professionele ruiters en amazones, die al dat werk in hun vrije tijd moeten plannen. Maar als we het niveau van de combinaties van voor en na de winter vergelijken, dan durf ik zeggen dat die inspanningen geloond hebben. Is dat een garantie voor topprestaties? Neen, dat hangt immers van heel veel factoren tijdens de dagen van het kampioenschap af, maar het geeft wel vertrouwen en het toont aan dat we met een ambitieuze groep werken, die bereid is om inspanningen te leveren. Gedurende het hele traject hebben 47 combinaties aan de begeleiding richting EK deelgenomen, die groep werd voor het nationaal kampioenschap herleid tot 31 en van daaruit zijn we tot de short-list met zeventien combinaties gekomen. De bedoeling is dat zij de voorbereiding op het EK, inclusief de trainingen ‘groepsdressuur’ zullen volgen en dat we begin juli de namen van de geselecteerde combinaties zullen bekend maken.  Op dit moment maken alle combinaties op de lijst evenveel kans om straks in Tongeren aan de start te staan. We hopen dat alle paarden, ruiters/amazones ondertussen gezond blijven en dat we een sterke selectie kunnen samenstellen, die mee kan strijden voor het podium.”
Deel dit bericht: