Nieuwsoverzicht

Nationaal

Spannende ontknoping Nationale Finale SBB-Competitie voor Jonge Paarden te Moorsele

27 juni 2016

Raf Kooremans en Kiana van het Herdershof winnen bij de zesjarige springpaarden

raf kiana-kleinVoorafgaand aan de Nationale Finale van de SBB-Competitie voor Jonge Paarden, werden door de kenners en volgers een aantal namen van favorieten naar voor geschoven. Twee daarvan maakten hun rol helemaal waar. Raf Kooremans (foto) van LRV Merksplas en Kiana van het Herdershof (v. Toulon x Lys de Darmen). ‘Het Herdershof’ staat voor de fokkerij van Etienne Gansbeke uit Eksaarde-Doorslaar. Deze combinatie werd vooraf getipt als absolute topfavoriet voor het kampioenschap. Zijn zege in Broechem en hun knappe optreden in de cycluswedstrijd te Lier, hadden meer dan indruk gemaakt en de merrie had toen al bewezen dat ze tegelijkertijd snel en voorzichtig is. Als laatste starter in de barrage (met 19 combinaties), waarin vijf combinaties foutloos bleven, maakte hij zijn rol helemaal waar. Raf was met de Toulon-merrie meer dan twee seconden sneller dan die andere topfavoriet Bart Anthonissen (LRV Beerse) met zijn eigen fokproduct Kingstar (Tangelo van de Zuuthoeve x Wendekreis ) die de tijd al bijzonder scherp had gezet. Vorig jaar won Bart met zijn Kingstar ook al bij de vijfjarigen in de Nationale Finale te Nieuwenrode. Ils Lenaerts (LRV Pulderbos) reed met Kycolette (Numero Uno x Muscaris d’ Ariel), het fokproduct van Huub Van Aert uit Pulderbos naar een knappe derde plaats, voor Rik Heylen van LRV Lille met Funchal (v. Berlin) en Luc Geerts van LRV Overpelt met Kabisto (v. Ogano Sitte).


Jelle Verheyen en Lou van ’t Gebroekt snellen naar winst bij de vijfjarigen


5jarigen-kleinIn de reeks van de vijfjarige paarden sprongen 35 combinaties naar de barrage. Daarvan bleven vijftien combinaties foutloos. De snelste was Jelle Verheyen (foto) van LRV Zoersel die met zijn eigen fokproduct Lou van ’t Gebroekt (Cicero x Kashmir van Schutershof) overtuigend naar de eerste plaats sprong. Lou van ’t Gebroekt is een met veel vermogen springende schimmel die ook voorzichtig bleef springen toen het snel moest gaan. Koen Cerpentier van LRV Moerbeke Waas reed zijn zelfgefokte Lotus van d’ Abeelendreef (Eldorado van de Zeshoek x Heartbreaker) naar de tweede plaats. Hij startte als eerste in de barrage en bleef heel lang aan de leiding staan. Net toen Koen van een nationale titel begon te dromen, kwam Jelle Verheyen nog net iets sneller door de finish. Ronald Steegmans en Agadance van ’t Gelutt Z (v. Aganix du Seigneur) reden naar de derde plaats, voor Caroline Decat van LRV Landen met Zina Z (v. Zurich) en Stefaan De Smet van LRV Bassevelde met Lucifer van de Maltahoeve (Eldorado van de Zeshoek x Querlybet Hero).

 

Mozart van het Eikenhof toont meeste springaanleg bij de vierjarige springpaarden


De vierjarigen sprongen net zoals hun oudere soortgenoten, twee omlopen. In totaal bleven 37 combinaties dubbel-foutloos. Zij mogen zich één voor één Nationaal Kampioen noemen. De vier beste BWP-paarden ontvangen net als in de reeks voor vijfjarige- en zesjarige paarden, namens BWP, een ticket voor het Belgisch Kampioenschap voor jonge springpaarden te Gesves. Omdat er bij de vierjarigen geen barrage wordt verreden, worden de paarden op stijl en aanleg gejureerd door een BWP-jury. De eerste plaats ging naar Ils Lenaerts van LRV Pulderbos met de bij de familie Lenaerts gefokte Mozart van het Eikenhof (v. Iron Man van de Padenborre x Camus).

DRESSUUR


Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke maatregelen. In Moorsele viel net als in de rest van Vlaanderen uitzonderlijk veel regen de laatste weken. De dressuurterreinen op het Zilveren Spoor leden daar het meest onder en dus moest er een moedige beslissing genomen worden. In plaats van twee optredens werden de jonge dressuurpaarden in Moorsele beoordeeld op één optreden. Bovendien werden enkele reeksen in de binnenpiste afgewerkt, zodat er toch in de best mogelijke en veilige omstandigheden voor paard en ruiter kon gereden worden. Een beslissing, die op algemene goedkeuring kon rekenen bij de deelnemende ruiters en amazones.


Reeks zesjarigen voor Vince Wellens (LRV) en Inne Vandecapelle (Open)


In de LRV-reeks voor zesjarige paarden ging het goud naar Vince Wellens van LRV Schaffen met zijn zelfgefokte Kas van de Kloosterberg (Florenciano x Royal Diamond). De tweede plaats was voor Lotte Nestor van LRV Koningshooikt met Ferrari (v. Fernando Torres). Wim Ector(LRV Meldert) reed met Fiumara-Sue (v. Uphill) naar de derde plaats. In de open-reeks van de zesjarigen ging de zege naar Inne Vandecapelle met Katusha van ’t Wijnhof (Breemeersen Cresendo x Flemmingh), gefokt door Rene Vangorp uit Olen. De tweede plaats ging naar Gigi Van Der Leest met Fernandez (v. Fernando Torres) die met uiterst miniem verschil Vicky Smits en First Class (v. Uphill) voorbleef. Na optelling en vergelijking van de punten en plaatsen van de beide jury’s maakte de toegekende plaats door de juryvoorzitter het verschil.


Peter Hoefman (LRV) en Hanelore Hegemann (Open) bij de vijfjarige dressuurtalenten


In de reeks 5-jarigen dressuurpaarden LRV, was er een eerste plaats voor Peter Hoefman van LRV Kasterlee met Lord Donovan vd Netevallei (Sir Donovan x Ritmeister). Deze Lord Donovan werd gefokt bij Jan Jacobs te Nijlen. De tweede plaats ging naar Nathalie Van Hemelrijck van LRV Meise Wolvertem met Guapa De Apache (v. Apache). De derde plaats was voor Sarah Vanden Bergh van LRV Merchtem met Fiesta vd Kempenhoeve (v. Bordeaux). In de Open-reeks van de vijfjarigen reed Hannelore Hegemann van LRV Tienen naar de eerste plaats met First Class ”N” (v. Sir Donnerhall). Flore De Winne (LRV Denderwindeke), reed na haar eerste plaats van vorig jaar, naar een tweede plaats in Moorsele met Basali (v. Belissimo M). Pieter Foets (LRV Grote Brogel) reed Lester Terdamme (Krack C x Aga Kahn) naar de derde plaats.

Flore De Winne (LRV) en Nick Van Laer (Open) winnen bij vierjarige dressuurpaarden


In de reeks 4-jarigen LRV was het goud voor Flore De Winne met Con Corazon (v. Conen). Nele Van Der Weyden (LRV Arendonk) en Handsome H (v. Tango) reden naar de tweede plaats voor Ivan Bonny van LRV Opwijk met El Diva van het Leireken (v. Sir Donnerhall I). In de Open-reeks was er goud voor Nick Van Laer van LRV Langdorp met Golddream vd Kempenhoeve (v. Jazz). De tweede plaats was voor Wilma Van De Werken met Harley (v. Bretton Woods) voor Lily Vansweebelt van LRV Kortenaken met haar thuisgefokte Miss Dior van den Bruel (v. Special Agent Amour x Florestan).

 

Deel dit bericht: