Nieuwsoverzicht

Vlaams-Brabant

Bijscholing voor juryleden Jonge Paarden - ‘Op zoek naar het betere dressuurpaard’

01 mei 2013

nickvlOp dinsdag 23 april organiseerde het dressuurcomité Vlaams Brabant in Oud-Heverlee een bijscholing voor juryleden Jonge Paarden. Het ‘jureren van dressuurproeven voor jonge paarden’, ………. aan het begin van het SBB Jonge Paarden wedstrijdseizoen een meer dan actueel onderwerp!


De talrijk opgekomen juryleden en geïnteresseerden maakten dankbaar van de gelegenheid gebruik om hun ‘jury-kennis’ op te frissen en bij te schaven. Lesgever van dienst was niemand minder dan Jonge Paarden specialist Nick van Laer. Nick lichtte alle drie proeven (4-, 5- en 6-jarigen) onderdeel per onderdeel toe en stond de aanwezigen te woord.
Hij begon met de woorden: ‘We hebben betere dressuurpaarden dan we soms wel eens denken. De zoektocht naar deze paarden is in grote mate afhankelijk van de kennis van de jury en de manier waarop deze haar taak uitvoert. Na een wedstrijd moet het beste paard vooraan staan, moeten de kwaliteiten van het paard naar boven komen, en dat kan enkel door juiste jurering.’
Luc Grauwels, drijvende kracht achter het dressuurcomité Vlaams Brabant: ‘Het jureren van een dressuurproef is geen evidentie, dat weten we ook in Brabant maar al te goed. Vandaar dat er op geregelde basis jury-opleidingen worden ingericht. Zeker het jureren van proeven voor Jonge Paarden heeft zijn eigenheden, daarom deze extra opleidingsavond.’
Wat Nick van Laer over de beoordeling van de verschillende proefonderdelen te zeggen had en iedere jury met de ‘Skala der Ausbildung’ in zijn achterhoofd moet jureren leest u in de volgende EquiTime.


We kunnen u wel al verklappen dat Nick de avond beëindigde met de woorden: ‘Blijf positief jureren, jureren is geen zoektocht naar fouten maar het correct beoordelen van wat je ziet!. (UR) 

Deel dit bericht: