Met je paard naar zee 

Ruiter- en mentoerisme aan de Vlaamse kust

Galopperen op het brede strand met het geluid van de golven op de achtergrond en de frisse zeelucht in de neus… Het is een beeld dat geregeld opduikt in de dromen van vele paardenliefhebbers.
Hoewel de bijna 70 kilometer lange Vlaamse kustlijn nagenoeg is volgebouwd en de vele toeristen de streek vaak erg druk maken, hebben het Vlaamse zandstrand, de duinengordel en de mooie men- en ruiterroutes in de regio heel wat te bieden voor hippische recreanten.


Download de vernieuwde brochure met alle regels die van toepassing zijn in de Vlaamse badsteden (situatie 2015). Ook de daar aanwezige ruiter- en menroutes werden er in opgelijst.

  • Respecteer de regelgeving van de gemeente en de algemene wegcode.

  • Hou steeds een getijdentabel bij de hand. Laat u niet verassen door hoogwater. Indien dat toch gebeurt, blijf dan in stap en verlaat het strand zo snel mogelijk. De bodem kan bij hoogwater erg verraderlijk zijn en vanwege het plaatsgebrek schuilen ongevallen met wandelaars om de hoek .

  • Omwille van eventuele onzichtbare putten kan galopperen in het water gevaarlijk zijn.

  • Pas op voor winddraken/vliegers aangezien de draden vaak onzichtbaar zijn.

  • Blijf alert voor vreemde situaties en/of voorwerpen die paarden kunnen doen opschrikken (golven, zeilwagens, vliegers, loslopende honden,…)

  • Draag een rijhelm!

Bovenstaande tips maken jouw strandwandeling een onvergetelijke ervaring, maar hou ook rekening met de verschillende regels die gelden in de Vlaamse badsteden.