Routes AntwerpenIn de provincie Antwerpen zijn ruiter- en mentoeristen meer dan ooit welkom. Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) creëerde  tussen 2011 en 2013 immers twee volledig vernieuwde routenetwerken. Meer bepaald in de Antwerpse Kempen, realiseerde TPA reeds 500 kilometer bewegwijzerde trajecten waarop paardenliefhebbers via het knooppuntensysteem zowel korte als lange trips kunnen plannen. Samen met de tientallen ruitervriendelijke horeca-adressen langs het parcours, maken de nieuwe netwerken de Antwerpse Kempen erg aantrekkelijk voor een dagtrip of korte vakantie.


Netwerk Taxandria

In 2011 realiseerde Toerisme Provincie Antwerpen het ruiter- en mennetwerk Taxandria: 190 kilometer routes langs knooppunten tussen Hoogstraten en Turnhout. De grensstreek tussen de Antwerpse Kempen en Nederland heeft alles om zelfs de meest veeleisende ruiter en menner te charmeren. Vooral het uitgesproken landelijke karakter en het vele groen weet velen te bekoren. Denk maar aan natuurgebieden als het Gewestbos in Ravels of de voormalige landloperskolonies van Merksplas en Wortel. Toerisme Provincie Antwerpen mikt met de lancering van het netwerk onder meer op de vele ruiters in de eigen regio, maar wil vooral meerdaagse verblijven stimuleren. Goed uitgeruste stopplaatsen, ruitervriendelijke logeeradressen en horecazaken met een hart voor paard en ruiter, moeten hiertoe bijdragen. Al deze accomodaties werden duidelijk verwerkt op de overzichtstkaart.
De overzichtskaart van het ruiter- en mennetwerk Taxandria is te koop bij de toeristische infokantoren van Baarle, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel en Turnhout. U kan de kaart ook online bestellen.


Netwerk Campinia

Het ruiter- en mennetwerk Campinia werd in 2013 gelanceerd en telt 353 kilometer aan paardvriendelijke paden. De routes lopen door Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Mol en sluiten aan op het Taxandrianetwerk. Het gevarieerde decor is één van de sterkste troeven van dit netwerk. Campinia serveert een mix van natuur, water en erfgoed: Van het duinenlandschap van de Keiheuvel in Balen over de talrijke meren en plassen van het "Kempense Lake District" tot de eeuwenoude norbertijnenabdij in Postel. Wie graag avontuurlijk en middenin de natuur overnacht, kan bijvoorbeeld de gratis bivakzone in Domeinbos Hoge Vijvers uitproberen. Wie meer luxe verkiest - ook voor zijn viervoeter - kan terecht in enkele aantrekkelijke gastenkamers en vakantiewoningen. De overzichtskaart van het ruiter- en mennetwerk Campinia is zowel online te koop als bij de toeristische infokantoren in Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Mol.


Ruiter- en mennetwerk de Merode

Op het grenspunt van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg bevindt zich het prachtige, groene domein van de Merode. Het domein bevat zowat 1.500 ha bos en landerijen, en is al langer geliefd bij fietsers en wandelaars. Sinds april 2016 biedt de Merode ook ruimte aan ruiters en menners, met een ruiter- en mennetwerk van zo’n 230 kilometer, waarvan 127 kilometer onverhard. Ideaal dus voor paardenliefhebbers van uit het hele land, die graag in de mooie natuur op de grens van de Kempen en het Hageland op buitenrit gaan. In januari 2004 besloot prins de Merode het domein volledig te verkopen. Om versnippering tegen te gaan en de natuurpracht te bewaren en ontwikkelen, heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in opdracht van de Vlaamse Regering dit domein aangekocht. Sindsdien zijn ze dan ook volop in de weer om dit belangrijke groengebied zo’n aangenaam mogelijke plek te maken, zowel voor de lokale fauna en flora als voor de recreanten die in het gebied vertoeven. Aan de hand van gedetailleerde plannen hebben ze voor elk deelgebied van de Merode verschillende projecten voorzien, waarvan een aantal reeds uitgevoerd zijn. Eén van die projecten is dan ook het Ruiter- en Mennetwerk de Merode. Dit netwerk biedt tevens ook aansluiting met ruiter- en mennetwerk Campinia (353 km, in Balen, Dessel, Geel, Meerhout en Arendonk)  en met ruiter- en mennetwerk Oostelijke Kempen (in Balen,  Olmen,  Geel ,Meerhout en Mol). Perfect dus voor lange tochten in de natuur, maar ook voor lokale ommetjes. Er werd namelijk gezorgd voor plaatselijke ruiterlussen en doorsteekpaden, zodat de ruiters uit de Merodedorpen er extra van kunnen genieten. Midden in het gebied vindt u overigens ook het Averbodebos, dat door Bit-magazine in 2014 werd uitgeroepen tot het beste ruiterdomein in Vlaanderen. 


Kent u nog Antwerpse ruiter/menroutes? Contacteer ons ..


Kent u de routedokter?

De provincie Antwerpen telt duizenden kilometers fiets-, wandel-, ruiter- en autoroutes waarop tienduizenden borden, wegwijzers en bijvoorbeeld zitbanken werden geplaatst. Die infrastructuur permanent comfortabel én veilig houden vormt een hele klus. Een team onder leiding van de Routedokter belooft om problemen binnen 72 uur op te lossen. 1 dispatcher bij Toerisme Provincie Antwerpen en 15 medewerkers uit de lokale diensteneconomie (LDE) staan in voor de uitvoering. Wandelaars, fietsers, ruiters, menners,… die onderweg een probleem opmerken, kunnen dit signaleren via het meldingsformulier op www.routedokter.be. De dispatcher bij Toerisme Provincie Antwerpen speelt de meldingen vervolgens door aan het onderhoudsteam (bewegwijzering) of de betrokken gemeente of wegbeheerder (wegen en randinfrastructuur). Tenzij het gaat om ingrijpende werken, garandeert de Routedokter een oplossing binnen 72 uur.