Afdrukken

Endurance

Sinds 2006 kunnen ook endurance-ruiters terecht binnen de werking van LRV. Er zijn een duizendtal actieve endurance. Tijdens de lente, de zomer en de vroege herfst organiseert LRV regelmatig een endurancewedstrijd verspreid over heel Vlaanderen

De LRV-werkgroep Endurance ontfermt zich over de reglementen en de organisatie van LRV-endurancewedstrijden. Voor alle geïnteresseerde paardenliefhebbers bestaat er een Vlaamse endurance vereniging namelijk “V.E.T. 2000”.


enduranceWat is Endurance ?

Endurance is het rijden van lange afstanden, waarbij het paard de ruiter draagt als last in al zijn gangen gedurende een bepaalde tijd. In de endurance-sport is het ook toegelaten dat de ruiter naast zijn paard loopt.

Een traject van een LRV-endurancewedstrijd loopt grotendeels door de natuur en mijdt zoveel mogelijk drukke wegen. Het enduranceparcours vooraf gemarkeerd.

De start- en de optimale aankomsttijd worden op een individuele dierenartskaart vermeld. Na een grondige dierenartscontrole van het paard, mag de combinatie vertrekken. De afstanden gaan van 30 tot 160 km voor internationale wedstrijden in één dag en zelfs tot 200 km (2 x 100 Km) in meerdaagse endurancewedstrijden.

Gedurende de LRV-endurancewedstrijd zijn er een aantal verplichte dierenartscontroles voorzien. Tijdsoverschrijding krijgt strafpunten toegekend alsook een te hoge hartslag, een te hoog ademhalingsritme, hydratatieverschijnselen. Een goed recuperatievermogen is van zeer groot belang.

Een groot respect voor het paard, een juiste timing en dosering van kracht en snelheid vormen zijn de sleutel tot succes in deze sport. Manken, doorgedreven vermoeidheid en overdadig aansporen van het paard hebben steeds uitsluiting tot gevolg.

Nuttige documenten: