Afdrukken

Vlaams-Brabant

logo20vlaams-brabantVlaams-Brabant is hartje België. Makkelijk bereikbaar en zoveel om van te genieten. Ook voor ruiters en paarden. De groene gordels rond Brussel en Leuven, de glooiende heuvels van het Pajottenland en de holle wegen van het land van de hagen oefenen op elke ruiter, fietser en wandelaar een bijzondere aantrekkingskracht uit.

Alle routes kunnen gedownload worden van de website van de provincie Vlaams-Brabant 

 

 

Een overzicht: 

Babelompad ruiter-en menroute

Babelompad ruiter- en menroute

Dit is een route voor wie echt op zoek is naar de uitgestrektheid van de Hagelandse velden en boomgaarden met prachtige vergezichten

Gemeenten: Boutersem, Hoegaarden, Tienen
Deelgemeenten: Kumtich, Meldert, Willebringen
Afstand: 21 km
 
 

 
Centaurroute ruiter-en menroute

Centaurroute ruiter-en menroute

In de regio tussen Leuven en de hoofdstad maak je kennis met het golvende landschap te paard of met de koets. Weidse vergezichten wisselen af met pittoreske dorpskernen en talrijke boomgaarden. Lange brede zandwegen moedigen aan tot meerdere galopjes.

Gemeenten: Bertem, Huldenberg, Kortenberg
Deelgemeenten: Everberg, Korbeek-Dijle, Leefdaal, Neerijse
Afstand: 25 km
 
 

De Hel ruiter-en menroute

De Hel ruiter- en menroute

Voor wie echt op zoek is naar de schoonheid van het Hageland en van avontuur houdt, is dit een aanrader. De landschappen en vergezichten zijn zonder meer adembenemend.

Gemeenten: Boutersem, Tienen
Deelgemeenten: Kerkom, Kumtich, Oorbeek, Roosbeek, Willebringen
Afstand: 20 km
 

 
Diepensteynpad ruiter-en menroute

Diepensteynpad ruiter-en menroute

De langste route in Vlaams-Brabant toont je het traject dat de menners van Stoeterij Diepensteyn nemen om hun vosse Brabantse trekpaarden te trainen. Zij passeren overal met hun vierspannen, de route is dus zeker aangepast aan kleinere spannen ook. Je vertrekt aan de Nationale Plantentuin van Meise en ziet in de verte duidelijk de skyline van Brussel, gedomineerd door het Atomium. In de schaduw van de hoofdstad neemt deze route je mee langs onverwacht rustige veldwegen met veel lange galopmogelijkheden.

Gemeenten: Londerzeel, Meise, Merchtem
Deelgemeenten: Brussegem, Steenhuffel
Afstand: 40 km
 

Grote Getepad ruiter- en menroute

Grote Getepad ruiter- en menroute

Een indrukwekkend traject laat de geoefende ruiters en menners toe om er een hele dag op uit te trekken. Het landschap is afwisselend, van brede zandwegen dwars door de velden tot de beschutte dijk van de Grote Gete. De lange zandwegen laten toe om eens lekker door te galopperen.

Gemeenten: Glabbeek, Linter, Tienen
Deelgemeenten: Bunsbeek, Drieslinter, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem (Tienen), Vissenaken, Wommersom
Afstand: 37 km
 

 
Hagelandse Kluisberg ruiter-en menroute

Hagelandse Kluisberg ruiter-en menroute

Het traject van deze ruiter- en menroute laat je kennismaken met de fruit- en wijngaarden van de streek. Door zeer pittige hellingen en holle wegen slingert de route zich langs de trots van het Hageland: de wijnranken. De route is enkel aan te raden voor zeer ervaren menners en goed getrainde paarden, wegens de talrijke en vrij steile beklimmingen en afdalingen!

Gemeenten: Bekkevoort, Halen
Deelgemeenten: Assent
Afstand: 25 km
 

Hagelandse Parels ruiter-en menroute

Hagelandse Parels ruiter-en menroute

Een traject in alle rust in en rond Bekkevoort. De Hagelandse Parels neemt je mee langs rustige paden, holle wegen, vergezichten, uitgestrekte landschappen, ...

Gemeenten: Bekkevoort, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Molenbeek-Wersbeek
Afstand: 25 km
 
 

Halve Maanpad ruiterroute

Halve Maanpad ruiterroute

Deze ruiterroute slingert je met veel bochten door de brede veldwegen van het heuvelende Hageland. Enkele zeer pittige hellingen laten de geoefende ruiter de mogelijkheid om lekker lang omhoog te galopperen. De tocht brengt je door enkele indrukwekkende holle wegen waaronder holle weg De Kluis, de diepste van de regio.

Gemeenten: Bekkevoort, Diest, Halen
Deelgemeenten: Assent, Webbekom
Afstand: 27 km
 

 
Heuvellandpad ruiter-en menroute

Heuvellandpad ruiter-en menroute

Deze route neemt je mee naar het Hagelandse heuvelland. Je stapt, draaft of galoppeert helling op, helling af. Het decor wordt gevormd door immense boomgaarden, velden, weiden en hier en daar ook een bos. Deze route rijden is verliefd worden op het Hageland. Het uitzicht op sommige plaatsen is adembenemend.

Gemeenten: Bekkevoort, Glabbeek, Kortenaken, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Kapellen (Vl.Br.), Meensel-Kiezegem, Molenbeek-Wersbeek, Tielt (Vl.Br.), Waanrode
Afstand: 30 km
 

Kasteel van Horstroute

Kasteel van Horst ruiterroute

Je waant je als een ridder wanneer je vertrekt aan het historische waterkasteel van Horst en over de veldwegen van Holsbeek richting de Hagelandse heuvels van Wezemaal rijdt. Ruiters maken hier kennis met de mooiste trage wegen en ook de spannende holle wegen zijn nooit veraf. De avontuurlijke ruiter vindt er zijn gading met de routes rond de Beniksberg en de afdaling langs de natuurlijke trappen van de Wijngaardberg. Je rijdt er tussen de trots van het Hageland, de meest noordelijk gelegen wijnranken.

Gemeenten: Holsbeek, Rotselaar
Deelgemeenten: Kortrijk-Dutsel, Sint-Pieters-Rode, Wezemaal
Afstand: 27 km
 

Kastelen ruiter-en menrouteKastelen ruiter-en menroute

Vertrekken doe je aan paardenmelkerij Het Mienenhof, waar men het Vlaams Paard fokt. Op afspraak kan de melkerij bezocht worden. Deze route brengt je langs meerdere kastelen in de Brabantse Kouters.

Gemeenten: Londerzeel, Sint-Amands
Deelgemeenten: Lippelo, Malderen
Afstand: 20 km
 

Kleine Deugdpad ruiterroute

Kleine Deugdpad ruiterroute

Deze route brengt je door de verrassend landelijke omgeving tussen het Vlaams-Brabantse Mazenzele en het Oost-Vlaamse Meldert. In deze economisch drukke en dichtbevolkte regio is het een verademing om kennis te maken met de onverwacht talrijke landwegen die je langs enkele zeer pittoreske plaatsjes voeren.

Gemeenten: Aalst, Asse, Opwijk
Deelgemeenten: Baardegem, Mazenzele, Meldert (O.-Vl.)
Afstand: 26 km
 
 

Laarpad ruiterroute

Laarpad ruiterroute

Een route die je door de velden en bossen slingert van één van Vlaanderens economisch belangrijkste regio's tot in het zicht van de controletoren van Zaventem. Lange galopwegen op een boogscheut van Brussel in een verrassend rustige route met veelal onverharde wegen. Vliegtuigspotters komen hier zeker aan hun trekken, maar overvliegende vliegtuigen komen nergens zo laag dat de paarden ervan kunnen schrikken.

Gemeenten: Kampenhout, Kortenberg, Steenokkerzeel
Deelgemeenten: Berg (Vl.Br.), Erps-Kwerps, Nederokkerzeel
Afstand: 20 km
 

Mienenhofpad ruiter-en menroute

Mienenhofpad ruiter-en menroute

Deze kortere route brengt je door het golvende landschap van Steenhuffel, thuishaven van Brouwerij Palm. Maak kennis met hun fris schuimend bier tijdens een middagstop in het Brouwershuis of verlaat de route even en ga via de oude spoorwegbedding tot bij eetcafé Leireken.

Gemeenten: Londerzeel
Deelgemeenten: Malderen, Steenhuffel
Afstand: 17 km
 

Op een drafje door het Hageland

Op een drafje door het Hageland

Deze ruiterroute van 23 km gidst jou en je paard door hartje Hageland. Vertrek aan het kasteel van Horst en verken de wijngaarden in Houwaart en het natuurreservaat Walenbos.

Gemeenten: Holsbeek, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Houwaart, Kortrijk-Dutsel, Sint-Pieters-Rode
Afstand: 23 km
 
 

 

Rijnrodepad ruiterrouteRijnrodepad ruiterroute

Meer dan 25 km doorheen de boomgaarden van het Hageland. Prachtige bloesems in het voorjaar, heerlijk rijk aan kleuren en rijpe vruchten in de herfst. Prachtige vergezichten. Eén van de hoogtepunten is zeker de 'beklimming' van de Rijnrodeberg.

Gemeenten: Bekkevoort, Diest, Kortenaken
Deelgemeenten: Assent, Kersbeek-Miskom, Waanrode
Afstand: 27 km

Rock Werchter ruiterroute

Rock Werchter ruiterroute

Deze route laat je in de meanders van de Dijle het vlakke Haachtse landschap volgen. De route brengt je tot achter de immense festivalweide van Rock Werchter. Je kan hier even halt houden, vergelijk de festivalsfeer met de nu heersende absolute rust.

Gemeenten: Haacht, Rotselaar
Deelgemeenten: Werchter, Wespelaar
Afstand: 27 km
 

Sint-Ermelindismenpad

Sint-Ermelindispad ruiter-en menroute

Deze route neemt je mee naar het Hagelandse heuvelland en snijdt even Waals-Brabant aan. Vertrekpunt is Meldert, deelgemeente van bierdorp Hoegaarden. Het Sint-Ermelindispad slingert door open velden, weiden en holle wegen tot aan het machtige Mollendaalbos. De panorama's zijn adembenemend.

Gemeenten: Beauvechain, Bierbeek, Hoegaarden
Deelgemeenten: Meldert
Afstand: 21 km
 

Sint-Ermelindismenpad

Sint-Ermelindispad ruiterroute

Het Sint-Ermelindispad slingert door open velden en weiden, holle wegen en doorkruist ook het machtige Mollendaalbos. De panorama's zijn adembenemend. Deze route munt uit in variatie aan reliëf, landschappen en ondergrond. Het is een bij uitstek landelijk traject, geschikt voor alle paarden.

Gemeenten: Beauvechain, Bierbeek, Hoegaarden, Oud-Heverlee
Deelgemeenten: Meldert
Afstand: 25 km
 

Teusserspad ruiter-en menroute

Teusserspad ruiter-en menroute

Weidse vergezichten wisselen op deze route af met pittoreske dorpskernen en talrijke boomgaarden. Lange brede zandwegen moedigen aan tot meerdere galopjes. De route neemt je mee door de Voervallei en het Bertembos, in het voorjaar één tapijt van bosanemonen.

Gemeenten: Bertem, Kortenberg
Deelgemeenten: Everberg, Korbeek-Dijle, Leefdaal, Meerbeek
Afstand: 22 km
 
 

Tieltse menrouteTieltse menroute

Bij het mennen zal de koetsier meermaals zijn kunsten moeten bewijzen. Op sommige plaatsen gaat het immers stevig naar boven of beneden. Maar dit niveauverschil garandeert je wel enkele fantastische vergezichten. Je rijdt voortdurend in de omgeving van het magische Kasteel van Horst. Af en toe duikt het op aan de einder of rijd je zelfs in de schaduw van de kasteelmuur.

Gemeenten: Holsbeek, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Houwaart, Nieuwrode, Sint-Joris-Winge, Sint-Pieters-Rode, Tielt (Vl.Br.)
Afstand: 30 km
 

Tieltse ruiterroute

Tieltse ruiterroute

De Tieltse ruiterroute neemt je mee door het heuvelachtig landschap van Tielt-Winge en omstreken. Een paar uitgelezen galopstukken zullen het uithoudingsvermogen van paard en ruiter zeker testen. Op sommige plaatsen gaat het immers stevig naar boven. Maar dit niveauverschil garandeert je wel enkele fantastische vergezichten.

Gemeenten: Holsbeek, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Houwaart, Nieuwrode
Afstand: 30 km
 

Vinnepad ruiterroute

Vinnepad ruiterroute

Van het Provinciedomein Het Vinne door het zacht golvende landschap in de vallei van de Grote en de Kleine Gete.

Gemeenten: Kortenaken, Linter, Zoutleeuw
Deelgemeenten: Drieslinter, Ransberg
Afstand: 26 km
 

Warandepad ruiter-en menroute

Warandepad ruiter-en menroute

In het hartje van het Pajottenland maak je kennis met het licht golvende landschap te paard of met de koets. De weidse vergezichten wisselen af met pittoreske dorpskernen en talrijke boomgaarden. Lange brede zandwegen moedigen aan tot een galopje en brengen je langs het Engels geïnspireerde Kasteelpark Ter Rijst.

Gemeenten: Gooik, Herne, Pepingen
Deelgemeenten: Heikruis, Herfelingen, Kester, Oetingen
Afstand: 22 km
 

Witte Astilbe ruiterroute

Witte Astilbe ruiterroute

Het Witte Astilbepad kan je rijden als korte wandeling, een tiental kilometer zorgen voor een eerste kennismaking met de golvende streek van Lubbeek en Sint-Pieters-Rode. Voor een korte stop kan je terecht in de Gempemolen of het Kasteel van Horst.

Gemeenten: Holsbeek, Lubbeek, Tielt-Winge
Deelgemeenten: Sint-Pieters-Rode
Afstand: 10 km
 

Wolfsdonkpad ruiterrouteWolfsdonkpad ruiterroute

Deze route neemt je mee doorheen de Merode-bossen naar de 'Likjesdreef' van Averbode waar het heerlijk smullen is van het artisanale ijs dat de vele ijskarretjes daar aanbieden. Deze route is een aanrader voor de ruiter die houdt van bos, natuur, zandpaden en avontuur. Je rijdt doorheen grote bospartijen en op een zachte ondergrond.

Gemeenten: Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem
Deelgemeenten: Averbode, Langdorp, Testelt
Afstand: 22 km