Afdrukken

Oost-Vlaanderen

logo20Oost-vlaanderenOverweldigend groene natuur in steeds weer verbazende landschappen, ongeëvenaarde kunst en cultuur in charmante en bruisende steden, veilig verscholen idyllische dorpjes en een diversiteit aan regio’s die ruiters zal doen watertanden. Het Meetjesland, het Waas- en scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Dat zijn de troeven van de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info: http://www.tov.be/

 

Een overzicht: 

Livinusruiterroute

mennenBij het traject van 15 km lopen ruiter- en menroute over hetzelfde parcours.  Voor menners is er een route van 34 km voorzien.

De Livinus ruiter- en menroute start aan het cultuur- en sportcentrum De Steenoven in Herzele. We komen langs het Hof te Wassenhove naar Hillegem, met prachtige vergezichten naar Borsbeke en terug langs de burchtruïne in Herzele. De menkoetsen kunnen in de Borsbekestraat ook kiezen voor het traject van 34 km. Via Ressegem, Aaigem en Sint-Antelinks rijden we door de vallei van de Ransbeek en langs het Duivenbos naar Steenhuize-Wijnhuize. Door de open vlakte in de Korrestraat, langs de Ter Schreien kapel, komen we in Sint-Lievens-Esse met merkwaardig dorpsplein en brouwerij. Langs de molen Ter Rijst belanden we terug in Herzele. Ook langs dit traject krijgen we schitterende vergezichten. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. De route is verkrijgbaar aan 1,25€.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (bestelcode LR0401 - Prijs 1.25 Euro) 

Maarkebeekvallei ruiterroute

maarkebeekDe Maarkebeekvallei ruiterroute is 14,5 km lang. De start is vlakbij het bekende bedevaartsoord Kerselare in de Oudenaardse deelgemeente Edelare. Ook Manege Kerselare is vlakbij. 

Het traject brengt ons van de noordelijke naar de zuidelijke flank van de Maarkebeekvallei in het hart van de Vlaamse Ardennen. Hier waar Valerius De Saedeleer lange tijd woonde, zijn de panoramische vergezichten op z'n mooist. Ook enkele bekende heuvels uit de Ronde van Vlaanderen zijn hier in de omgeving gelegen. Onderweg doen we de dorpskernen van Etikhove en Maarke-Kerkem aan. Hoog boven de horizon is de Bossenaremolen in het uiterste zuidelijke punt van de route, een duidelijk baken. Op de terugweg is de Sint-Vincentiuskapel de absolute blikvanger die we al van ver over de velden kunnen aanschouwen. Terug in Kerselare kunnen we op adem komen in een kransje horecazaken. De route is verkrijgbaar aan 1,25€

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (bestelcode LR0402 - Prijs 1.25 Euro) 

Ruiter- en MenrouteTabaksroute

Bij het traject van 36 km lopen ruiter- en menroute over hetzelfde parcours. Start- en eindpunt van deze ruiter- en menroute is het dorpsplein te Appelterre.

Via het Hof van Melkebeek bereiken we de Wildermolen die het typische molenlandschap beheerst. Via rustige veldwegen waar we bij helder weer kilometers van de horizon kunnen afspeuren, bereiken we Eichem.
Via Outer en Lebeke bereiken we de manège Paellepelhof waar even een rustpauze kan ingelast worden. We zetten onze route verder richting Aspelare en Voorde waar het waterkasteel en de kerk van Sint-Pietersbanden onze aandacht trekken. Op onze weg naar het eindpunt bemerken we nog het Hof ter Cleye, tabaksindustrie Torrekens en het Hof 't Angereel. De route is verkrijgbaar aan 1, 25€.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (bestelcode LR0404 - Prijs 1.25 Euro) 

 

Zoetegem menroute

zwalmDe route is 13 km lang. Taverne De Moriaan in de overbekende Paddestraat te Velzeke (Zottegem) is de officiële startplaats menroute. Op de ruime parking in de achtertuin zijn alle voorzieningen voor menner, paard en koets aanwezig. Alternatieve startplaatsen zijn het Egmontkasteel te Zottegem en de Zwalmmolen te Zwalm.

In uurwijzerzin gaat het naar de Zottegemse deelgemeenten Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhove. Op de grens van Zottegem, Zwalm en Brakel ligt p de Zwalmbeek en vlak aan het 'Mijnwerkerspad' de Boembekemolen. Vandaar gaat het naar de Zwalmse deelgemeenten Rozebeke en Roborst. Rozebeke is bekend om haar kathedraal, Roborst dan weer voor haar peervormige kerktoren en waterkersgrachten. Het Provinciaal Infokantoor De Zwalm & Vlaamse Ardennen aan de Zwalmmolen is vlakbij. Een ommetje langs Pam Velzeke is ook mogelijk vooraleer het teruggaat naar de Paddestraat. Het kaartje is te verkrijgen aan 1,25€

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (bestelcode LR0403 - Prijs 1.25 Euro)