Afdrukken

Ruiterbrevetten

ruiterbrevetDe brevettenwerking wordt georganiseerd door de twee erkende paardensportfederaties (VLP vzw en LRV vzw) in Vlaanderen maar wordt gecoördineerd door de Vlaamse Hippische Sportbond (VHS vzw).

De ruiterbrevetten hebben reeds een hele geschiedenis achter zich. Zij werden voor het eerst uitgereikt in de jaren ’70. Het zou tot het einde van 1993 duren tot dezelfde normen ingevoerd werden voor alle instanties die zich in de Vlaamse Gemeenschap bezig houden met opleiding in de paardensport. Deze vereisten waaraan op de respectievelijke niveaus moet worden voldaan werden van toen af vastgelegd in eindtermen, die beoordeeld worden door examinatoren van de erkende federaties.

De ruiterbrevettenwerking wordt georganiseerd door de twee erkende paardensportfederaties  maar wordt gecoördineerd door de Vlaamse Hippische Sportbond (VHS vzw). De Vlaamse Hippische Sportbond wil onder meer een aanvullend en overkoepelend orgaan zijn dat zorgt voor de uniformisering van de basisopleiding en -vorming. Het huidige A-en B-brevet is dan ook een realisatie van de VHS vzw.


 Data Examens 2017

7/mei Manege Ruitershof, Diepvenstraat 18, Langdorp Jeffey Tielemans 0496/208717
20/mei Stal Bocage, Vaerestraat 45, 8720 Oeselgem Sonja Lambrechts, RV Oeselgem 0476/251523
7/jul Prov. Sportcentrum De Boerekreek Sint-Jan-in-Eremo Ulrike Tanghe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
7/jul Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
14/jul Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
14/jul Prov. Sportcentrum De Boerekreek Sint-Jan-in-Eremo Ulrike Tanghe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
21/jul Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
28/jul Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
28/jul Prov. Sportcentrum De Boerekreek Sint-Jan-in-Eremo Ulrike Tanghe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
4/aug Manege Dagen van het Paard Leopoldsburg Maaike Henkes Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
4/aug Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
9/aug Ruiterschool Oud-Heverlee Muriel Coppin   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
11/aug Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
11/aug Prov. Sportcentrum De Boerekreek Sint-Jan-in-Eremo Ulrike Tanghe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
18/aug Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
25/aug Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
30/aug Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
3/nov Sport Vlaanderen Woumen Juliette.Lams@sport.vlaanderen  
3/nov Prov. Sportcentrum De Boerekreek Sint-Jan-in-Eremo Ulrike Tanghe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
       
 
 
Een examendag bevat volgende onderdelen:
 
  • Controle van de deelnamevoorwaarden en/of vrijstellingen
  • Overlopen van de dagorde-
  • Theoretisch examen (schriftelijk en eventueel mondeling)
  • Praktisch examen-
  • Evaluatie (met deliberatie (indien van toepassing)

en proclamatie)

Bekijk de filmpjes voor het praktijkgedeelte van je A- en B-brevet

 Proeven

Nuttige documenten


 Richtlijnen en eindtermen

De richtlijnenbundel bevat alle relevante informatie voor deelnemers, organisatoren en examinatoren. Je vindt er informatie over o.a. volgende items:

  • De inschrijving voor een examen als deelnemer;
  • De aanvraag van een ruiterbrevetexamen als club;
  • De kostprijs van een ruiterbrevetexamen;
  • De aanschaf van een boek ruiterbrevetten;
  • De eindtermen voor het A-en B-brevet (Wat moet je kunnen/kennen als deelnemer?).

--- Klik hier om de richtlijnenbundel (voor deelnemers) te downloaden --- Klik hier voor de richtlijnenbundel (voor organisatoren) te downloaden ---


Duplicaat aanvragen?

Het is mogelijk om een duplicaat van een brevet of een attest aan te vragen. Dat kan via een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van uw naam en adres. De kostprijs voor een duplicaat van een brevet bedraagt € 5 per brevet en wordt per post naar uw thuisadres verzonden.

Opgelet!
In het aanvraagformulier moet u zeker de locatie waar u het brevet heeft behaald en het jaar waarin u het brevet heeft behaald vermelden. Zonder deze 2 gegevens kan uw brevet niet gevonden worden.


 

 Boek ruiterbrevetten

De auteurs Lies Vlamynck, Alain Rauw en Muriël Coppin mogen trots zijn op het resultaat. De grootste wijzigingen? “Het boek is overzichtelijker geworden en een aantal hoofdstukken zijn uitgebreid”, aldus Lies Vlamynck, voorzitter VHS. “Zo wordt in de theorie van het A-brevet de dressuurzit en de verlichte zit meer geaccentueerd en krijgt het hoofdstuk over etiquette en afspraken een uitdieping. In het B-brevet komt een uitgebreidere verzorging aan bod”.

Bij de opbouw van het boek zijn de auteurs uitgegaan van verschillende stadia in de ontwikkeling van een beginnend ruiter. “De evolutie van het prille begin tot de eerste wedstrijdpassen vormden onze belangrijkste invalshoek”, volgens Lies. Daarenboven ligt de klemtoon in de opbouw op kinderen vanaf 10 jaar.

Opvallend is ook de nieuwe lay-out, waar de VHS gekozen heeft voor illustraties om meer verduidelijking te geven bij de inhoud. De belangrijkste reden ligt in het tijdloze karakter van tekeningen. Waar foto's snel verouderd zijn, blijven illustraties langer actueel. Bovendien zijn het zeer aantrekkelijke illustraties geworden, die aangepast zijn aan de doelgroep van het boek.

Prijs en bestellingen

Het nieuwe boek kost 15 euro (excl. verzendingskostewatkanikaln) en kan besteld worden op het VLP- en LRV-secretariaat. Bestellen via LRV kan via dit document

Het boekje 'wat kan ik al?' is de perfecte voorbereiding op de brevetten voor beginnende ruiters. 

Het opdrachtenboekje wordt mee opgestuurd bij het boek Ruiterbrevetten.